Kettingreactie

Locatie: Haarlem-Oost
Programma: 10.000 woningen
Opdrachtgever: Ymere, NAi
Status: Implementatie structuurvisie
Team: Michiel Jansen Klomp (ASR Vastgoed) , Aart Breedt Bruijn (gemeente Amsterdam), Martijn van der Krogt (Buro Hapklare Brokken)

De visie 'Kettingreactie' is als ruimtelijke- en processtrategie ontwikkeld om de waardepotentie van Haarlem-Oost maximaal te verzilveren. Haarlem moet zich concentreren op de kwaliteiten waar ze bekend om staat: prettig wonen en hoogwaardige dienstverlening in een historische stad in het groen.

Uitgangspunt van Kettingreactie is continue groei door verbetering, die ontstaat doordat er leefkwaliteit wordt toegevoegd aan het gebied. Dat verleidt nieuwe bewoners om te komen wonen, werken en recreëren in het gebied. Hiermee wordt de concurrentiepositie van de Metropoolregio Amsterdam (MRA) en Haarlem-Oost in het bijzonder versterkt. Dit wordt bereikt door te investeren in de reeds aanwezige kwaliteiten: een gevarieerd stedelijk mozaïek, de rijke historie, een fraaie groen-blauwe structuur en sterke verbindingen met de regio. Wij stellen voor om de kwaliteiten van het gebied te versterken door het ontwikkelen van twee nieuwe routes die zullen fungeren als drager voor stedelijke ontwikkeling.

Een Oost-as moet Haarlem-Oost van binnenuit versterken, terwijl een Buitenboulevard het gebied zal omzomen. Van hieruit ontstaan aantrekkelijke woonmilieus die afstralen op aangrenzende wijken. Dit alles wordt ingezet als ‘branding strategie’ die het beeld van Haarlem-Oost herdefinieert en de huidige negatieve tendens ombuigt tot een succesverhaal.

Juryoordeel:
“De jury heeft waardering voor de integrale benadering die recht doet aan de noodzaak om in kleine stappen te werken en waarbij verschillende acties binnen de gebiedsontwikkeling elkaar versterken.”
“Positief is dat hun voorstel niet meer regelt dan nodig is. De benadering is prettig los en straalt het vertrouwen uit dat initiatiefnemers zelf tot goede oplossingen kunnen komen. Het nieuwe Haarlem-Oost ontstaat niet uit gedetailleerde voorschriften maar uit optimisme en ondernemingszin.”

Andere projecten