Mathenesserlofts

Ontwikkelaar: Fullhouse Vastgoed
Locatie: Mathenesserlaan 153 & 157
Programma: 2 lofts
BVO: 500 m2
Adviseur constructies: BuroBaas
Adviseur monumenten: Bureau Polderman
Foto's: Ossip van Duivenbode

Tien jaar lang stond het voormalig RTV Rijnmond complex op de Mathenesserlaan en Nieuwe Binnenweg leeg, van 2007 tot 2017. Een samenwerking van Fullhouse Vastgoed en Bokkers van der Veen Architecten heeft hieraan een einde gemaakt.

Het voormalig RTV Rijnmond complex is een amalgaam van gebouwen, die door de jaren heen door het Westerpaviljoen en RTV Rijnmond zijn aangekocht en gebouwd: twee monumentale villa's aan de Nieuwe Binnenweg, het Westerpaviljoen aan de Mathenesserlaan en daarachter een eetzaal, die oorspronkelijk is gebouwd als kantine voor het hoofdkantoor van Unilever.
Bij de transformatie is ingezet op het verwijderen van laagwaardige aanbouwen en tussenbouwen en het herstellen van de originele objecten. De herkenbaarheid van de afzonderlijke monumentale objecten en de toegevoegde tussenruimte maken nieuwe woon- en werkfuncties mogelijk waarmee, dit beschermde stadsgezicht is gerevitaliseerd.

Mathenesserlofts – fase 3
De zaal is getransformeerd tot twee luxe woningen, de Mathenesserlofts. De woningen zijn georiënteerd op de binnenplaats, die is gecreëerd door de eetzaal te ontdoen van laagwaardige aanbouwen van koelingsruimten en garages. De woningen zijn aan die zijde voorzien van grote puien met een ranke detaillering, conform de stalen bovenlichten die reeds aan vier zijden van de zaal zaten. In beide lofts is in de hoge, open ruimte een entresol gemaakt met slaapkamers. Op het dak, dat wordt gedragen door een bijzondere constructie van grote betonnen liggers die boven het dakvlak liggen, is een lichte opbouw gerealiseerd. Nieuwe industriële stalen trappen verbinden de ruimtes van kelder tot dakopbouw en bieden daarmee toegang tot royale dakterrassen. Het pand is volledig geïsoleerd en voor de verwarming wordt gebruik gemaakt van warmtepompen. Deze duurzame woningen hebben geen gasaansluiting en zijn all-electric, klaar voor de toekomst.

Andere projecten