Westerpaviljoen

Ontwikkelaar: Fullhouse Vastgoed
Locatie: Mathenesserlaan 151
Programma: uitbreiding Grand Café Westerpaviljoen
BVO: 95 m2
Constructies: BuroBaas
Monumenten: Bureau Polderman
Foto's: Ossip van Duivenbode

Tien jaar lang stond het voormalig RTV Rijnmond complex op de Mathenesserlaan en Nieuwe Binnenweg leeg, van 2007 tot 2017. Een samenwerking van Fullhouse Vastgoed en Bokkers van der Veen Architecten heeft hieraan een einde gemaakt.

Het voormalig RTV Rijnmond complex is een amalgaam van gebouwen, die door de jaren heen door het Westerpaviljoen en RTV Rijnmond zijn aangekocht en gebouwd: twee monumentale villa's aan de Nieuwe Binnenweg, het Westerpaviljoen aan de Mathenesserlaan en daarachter een eetzaal, die oorspronkelijk is gebouwd als kantine voor het hoofdkantoor van Unilever.
Bij de transformatie is ingezet op het verwijderen van laagwaardige aanbouwen en tussenbouwen en het herstellen van de originele objecten. De herkenbaarheid van de afzonderlijke monumentale objecten en de toegevoegde tussenruimte maken nieuwe woon- en werkfuncties mogelijk waarmee, dit beschermde stadsgezicht is gerevitaliseerd.

Westerpaviljoen – fase 2
De hoek van het Westerpaviljoen, aan de zijde van het Schoeversgebouw, diende voorheen als hoofdentree van het RTV-complex en was om die reden verbonden met alle ruimtes in de zaal en de villa's. Daarnaast was er een transformatorruimte, die een gesloten gevel tot gevolg had. Nu zowel entreefunctie als traforuimte overbodig waren geworden bood dat een kans om deze hoek uitnodigender te maken. Bij het ontwerp van de gevel, gelegen in een beschermd stadsgezicht, vormden de reeds bestaande puien aan de Mathenesserlaan het uitgangspunt voor de nieuwe openingen. De nieuwe openingen sluiten aan bij de ritmiek en maat van de openingen die architect D. Dürrer in in de jaren 40 en 50 heeft gerealiseerd voor het Westerpaviljoen. De gevel van het Westerpaviljoen is hierdoor één geheel geworden en de afzonderlijke afleesbaarheid van de verschillende panden is verbeterd. Het Westerpaviljoen heeft deze ruimte inmiddels in gebruik genomen met een foodbar.

Andere projecten